2009. július 26., vasárnap

Seychelle szigetek

Seychelle szigetek a trópusi paradicsom

A szigetcsoport, a világ legnagyobb korallokból felépült szigetvilága. A szigeteket kivételes szépsége és a gondosan megóvott növény és állatvilága tette híressé. A Seychelle szigetek három legnagyobb szigete, a Mahé, a Praslin és a La Digue, melyeknek lakosai rendkívül barátságosak, és vendégszeretőek. A szigetek mindegyikének saját karaktere és varázsa van. Fővárosa Viktoria. A szigetek népe afrikai, arab, indiai, kínai és európaiak keveréke. A legtöbben Mahén élnek. A lakosság 90 %-a katolikus, 8 % angelikán vallású. A Seychelle szigeteknek 80.000 lakosa van.
Végtelen homokos partok és pálmafák, minden ami egy tökéletes nyaraláshoz kell ez jellemzi a Seychelle szigeteket.

Mahé
A Seychelle szigetek legnagyobbika, itt található a legnagyobb kikötő, valamint a szigetek legmagasabb pontja (905 m ), ahonnét csodálatos panoráma tárul az utazó felé. A partokon csodálatos épületek, amelyeken a régi koloniál stílusba őrződtek meg. Mahé-nak számtalan finom homokos strandja van. Északon Beau Vallon a legnagyobb, és egyben legnépszerűbb partszakasz. A sziget dél-nyugati és keletei oldalán a partok teljesen egybefolynak. Ezek a partok is tiszták, fehér homokkal borítottak, ám kisebbek, hangulatuk nyugodtabb mint az északiaké.



Praslin

Amásik legnagyobb sziget. Egyik érdekessége, hogy egyedül itt található meg a Coco de Mer, a tengeri kókuszpálma, amely akár 200 évig is élhet. A szigeten óriási sziklák, nyugodt fehér homokos öblök pálmákkal díszítve váltakoznak, ezért a romantika szigetének is szokták nevezni. Legszebb strandja a Ansa Lazio, amely külenleges védelem alatt áll.




La Digue
Népesség szempontjából a harmadik legnagyobb sziget. Mennyei, finom, fehér homokos tengerpartjaival ideális a nyugalmas pihenést kedvelőknek. La Digue szigetén nincs autóforgalom, mindenki (motor)biciklivel és szekéren közlekedik. Itt készül a legtöbb álomfotó és film a csodálatos, gránitsziklás fehér homokos partokról, és itt lakik a korábban kihaltnak hitt fekete papagáj is.

A világ legszebb óceánjaként számon tartott Indiai-óceán legelőkelőbb szigetei a Seychelle szigetek. Vendégszerető lakosok, egész évben kellemes idő jellemzi. Az átlaghőmérséklet 28 °C! A több mint száz korall és gránitszigetből álló szigetcsoport nagy részét csodálatos üde zöld növényzet borítja, 40%-a természetvédelmi terület. Kristálytiszta óceánja, ezüsthomokos partjai, pálmafái a Bounty reklámokat idézik, ám a valóság még a filmeknél is szebb! Ha egy egzotikus világot kíván felfedezni, vagy csak elbújna a világtól egy tökéletes trópusi paradicsomban, válassza úti céljának a Seychelle szigeteket. Csodálatos élményben lesz része!

Seychelle szigetek földrajza

Seychelle szigetek szigetállam az Indiai-óceánban, Afrika keleti partjától 1500 km-re található, Madagaszkártól északkeletre. A belső szigetcsoportok a kontinentális lemezen helyezkednek el, hegységek tagolják és gránit az alapkőzetük, míg a külső szigetek sík korallzátonyok. Legmagasabb pontja a Morne Seychellois (905 m). A Seychelle Köztársaság nyugaton Zanzibárral (Tanzánia) határos, délen Réunionnal és Mauritiusszal, délkeleten a Comore-szigetekkel és Mayotte-tal, északkeleten pedig a Maldív-szigetekkel. A szigetvilágot alkotó szigetek számát gyakran 115-ben határozzák meg, a Seychelle Köztársaság Alkotmányában viszont 155 sziget szerepel.
Az évi középhőmérséklet 27 Celsius fok, a páratartalom 80%-os. A napi napsütéses órák száma megközelítőleg hét. Áprilistól októberig a frissítő délkeleti passzátszelek miatt az időjárás hűvösebb és szárazabb, míg az enyhébb északnyugati monszun-szélrendszer karácsony táján éri el a Seychelle-szigeteket, csapadékot hozva és felhőszakadásokat idézve elő. Záporok és zivatarok az év bármelyik napján előfordulhatnak.

Seychelle szigetek élővilága

Az aldabrai óriásteknősök számos szigetet népesítenek be; legnagyobb populációjuk az Aldabra-szigeten található. Ezek a különleges hüllők több állatkertben is megtekinthetők. A tenger felszíne alatti álat és növényvilág elkápráztató, különösen a távolabb fekvő, nagyobb nyugalomnak örvendő szigetek közelében.

Seychelle szigetek lakóssága

Afrika önálló államai közül a Seychelle Köztársaság népessége a legkisebb. Nincsenek őslakók; a seychelle-iek főleg francia, afrikai, indiai és kínai bevándorlók utódai. A lakosság nagy része római katolikus.


Seychelle szigetek történelme

Kelet-afrikai és arab kereskedők valószínűleg ismerték a lakatlan Seychelle-szigeteket, de a portugál felfedező, Vasco da Gama nevéhez köthető az első partraszállás 1502-ben. Az első hiteles feljegyzéseket a Kelet-indiai Társaság Ascension hajójának legénysége rögzítette 1609-ben. Mivel a szigetek az Afrika és Ázsia közötti kereskedelmi útvonal mentén helyezkedtek el, gyakran fordultak meg kalózok is a parton. 1756-ban a franciák vették az ellenőrzésük alá a területet. Erről Nicholas Morphey kapitány helyezett el emléktáblát. A szigetcsoport Vicomte des Séchelles-ről kapta a nevét, aki XV. Lajos pénzügyminisztere volt.

A Seychelle szigetek gyarmatosítása csak 1768-ban kezdődött. Egyre több európai nemzet próbált hasznot húzni az indiai és ázsiai kereskedelemből és növekedni kezdett azoknak a tengerészeknek is a száma, akik rövid pihenőt tartottak a szigeteken, hogy feltöltsék hajóikat. 1793 és 1813 között a franciák és az angolok harcoltak a szigetek ellenőrzéséért. Az 1814-ben Párizsban aláírt békeszerződés alapján a Seychelle-szigetek és Mauritius brit fennhatóság alá került, és ezáltal a szigeteket Mauritiusból kormányozták. 1903. augusztus 31-én a Seychelle-szigetek brit koronagyarmat státuszt kapott, így már nem Mauritiusból igazgatták.

1948-ban tartották az első választásokat. Jelenleg a Seychelle szigetek államformája elnöki köztársaság, amely szerint a Seychelle Köztársaság elnöke egy személyben államfő és kormányfő. A végrehajtó hatalmat a kormány gyakorolja, míg a törvényhozás a kormány és a nemzetgyűlés közös feladata.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése